Goedkoopste container huren
Bekijk de beste bezorgers van afvalcontainers en bestel direct online!

PRIJZEN VERGELIJKEN

Papier afvalcontainer

Voor veel kantoren, winkels en bedrijven bestaat het afval vooral uit papier en karton. Het gescheiden inzamelen ervan zorgt dan al snel voor een flinke besparing op de afvalkosten.

Instellingen, scholen en verenigingen kunnen door het inzamelen van oud papier vaak zelfs wat extra inkomsten genereren, doordat zij in een aantal gemeente in aanmerking komen voor subsidie. De gemeente stimuleert het ophalen van oud papier door scholen, verenigingen en instellingen, omdat zij op deze manier hun inzamelingquota van 75% eenvoudiger behalen. Verschillende afvalspecialisten kunnen helpen met zaken zoals:

  • het huis-aan-huis ophalen van oud papier;
  • voor het systematisch legen van papierbakken op straat;
  • of het frequent legen van papiercontainers bij bedrijven en instellingen.

Wat hoort er bij het oud papier?
Kopieer- en faxpapier, briefpapier, kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk, bonnetjes, cadeaupapier, enveloppen (ook venster), kartonnen en papieren verpakkingen, boeken, telefoongidsen, etc.

Wat hoort er niet bij het oud papier?
Gelamineerd of geparaffineerd papier zoals melk- en sappakken, kartonnen bekertjes en borden, nat en vuil papier (koffiefilters, wc-papier, keukenrollen, tissues), glossy omslagen van tijdschriften, catalogi, behang, foto’s, waterafstotend, vetvrij, gebitumineerd papier (isolatie van leidingen), carbonpapier, doordrukpapier.

Nb. Als we oud papier recyclen, kunnen we alleen in Nederland al zo’n tien miljoen bomen per jaar sparen. Iedere gemeente heeft bovendien in het kader van het Milieu Actieplan van de overheid een wettelijke verplichting om gemiddeld 75% van het gebruikte papier weer in te zamelen.

Karton
Karton weegt weinig maar neemt veel ruimte in beslag. Door het zo veel mogelijk apart te verzamelen in gaaskooien of rolcontainers kan het efficiënt worden gerecycled. Heeft u erg veel karton te verwerken dan is het raadzaam om een open container, een perscontainer of een balenpers bij u neer te laten zetten.

Hoe werkt de recycling van papier?

Na het inzamelen van oud papier is er recycling van papier mogelijk. Het papier wordt tot vezels vermalen. Na het toevoegen van water ontstaat er een brij. Vervolgens worden alle nietjes eruit gehaald en ook de inkt wordt op een speciale wijze verwijderd. Met hetgeen dat overblijft wordt nieuw papier gemaakt. Recycling is niet oneindig mogelijk, na 6 a 7 keer is de vezel versleten.

De redenen van recycling van papier
Recycling van papier heeft verschillende redenen. Denk hierbij aan het milieu. Wanneer papier zoveel mogelijk opnieuw gebruikt wordt zorgt dit ervoor dat er zo min mogelijk bomen gekapt hoeven te worden. Dit proces is echter niet te voorkomen, aangezien de recycling niet oneindig mogelijk is. Bovendien bespaart het recyclen een hoop kosten.

Bedrijven en oud papier
Recycling van papier zorgt ervoor dat per jaar door Nederlandse bedrijven en huishoudens zo’n anderhalf miljard papier en kartonnen verpakkingen worden gebruikt. Deze verpakkingen hebben een aantal goede eigenschappen. De verpakkingen zijn lichtdicht en gemakkelijk te bedrukken. De papierrecycling doet niets af aan de kwaliteit van het papier en karton, dit omdat er ook nieuwe vezels worden gebruikt.